Többet dolgozom mint a szerzödésemben megfogalmazták!

Naponta jönnek magyarok az irodámba, és panaszolják, hogy lényegesen többet dolgoznak mint a szerzödésükben áll. Nyolc óra helyett 12-13 órákat. Az elszámolásukon csak nyolc óra van feltüntetve.

Azt kérdezik, hogyan tudják a túlórát a bíróságon keresztül érvényesíteni? A válasz sokszor az, hogy sehogyan!

A bírósági eljáráson bizonyítékokat kell benyújtani. Ha nem tudom bebizonyítani, hogy többet dolgozott mint a szerzödésben kitüzték, akkor nem lehet eredményesen eljárni.Ezért a következöt ajánlom minden magyarnak:

Hogyha észre veszik, hogy többet kell dolgozniuk mint a szerzödésben ki lett tüzve, akkor kezdjék el egy papíron dokumentálni, hogy mikor kezdtek el dolgozni, és hogy mikor végeztek. Itt egymásnak tanuskodhatnak. Ìrja fel, hogy 2011 okt. 16.-án 08:00-kor kezdett és 18:30-kor végzett. Az egyik kollegája írja alá!!!! Oktober 17.-én 08:00-kor kezdett és 19:15-kor végzett, és így tovább minden nap.

Késöbb csak így tudják bebizonyítani hogy mikor dolgoztak.

Ez lehet hogy macerás dolog. De még mindig jobb mint késöbb sírni, hogy nem tudja bebizonyítani hogy többet dolgozott mint a szerzödésében áll!!!

Ezen túl arra kérem Önöket, hogy ezt az eljárást minden magyar munkavállalónak mondják el!

Csak aki minden nap dokumentálja hogy mikor mit dolgozott, annak van lehetösége késöbb a bíróságon eredményes eljárást inditania. Ès kérjék a hónap végén az elszámolást, és olvassák át, hogy mi áll rajta. Valóban annyi óra amennyit dolgoztak. Lehet, hogy a magyar munkavállaló itt Németországban külföldinek számit, de ugyan azok a jogai mint minden más munkavállalónak, legyen az a BMW-nél vagy a Siemens-nél.

Mi nem egy rabszolga nép vagyunk, hanem az európai jogszabályok szerint Németországban dolgozunk!

 

Rechtsanwaltskanzlei Attila Visnyei

Magyar Ügyvéd Münchenben
Münchner Strasse 18
85774 Unterföhring
Tel.: 0049 (0)89 923 36 800
Fax : 0049 (0)89 923 36 820

Visnyei Attila névjegye

Rechtsanwaltskanzlei Visnyei Ügyvéd München/Németország
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

7 hozzászólás a(z) Többet dolgozom mint a szerzödésemben megfogalmazták! bejegyzéshez

  1. farkas Ferenc szerint:

    Tisztelt Űgyvéd Úr!

    Bejelentett munkaviszonyom van, heti 22.5 óra, heti 6 nap, bruttó 895 euró. Milyen terhekkel jár ha bejelentenének 8 órás munkaidőre kb.: 1200 eu nettó fizetéssel.

    Tisztelettel:
    Farkas Ferenc

    • Visnyei Attila szerint:

      Tisztelt Farkas Ùr!
      A terhek nem változnak. A terheknek a nagysága változik. Az Ön kérdésére csak egy adótanácsadáson keresztül lehet válaszolni. Ezen a blogon keresztül sajnos erre nincsen hely.
      Üdvözlettel
      Visnyei Attila

  2. Juhos Valéria szerint:

    Tisztelt Visnyei Úr!

    Minijob-bal kapcsolatosan kérdezem: Magyarországon még megvan a munkahelyem, május 31.-ig fizetés nélküli szabadságon vagyok. A betegbiztosításom érvényes, vagy itt mindenképpen kell másikat kötnöm? Illetve a Minijob azt is tartalmazza?

    Köszönettel: Juhos Valéria

    • Visnyei Attila szerint:

      Tisztelt Juhos Valéria!
      Egy Minijobban nincsen teljeskörü biztosítás. Nincsen munkanélküliség elleni biztosítás, baleset esetére általában van biztosítás,eltünöen kevés a hozzájárulás a nyugdíjbiztosításhoz, nincsen beteg biztosítás, nincsen gondozó biztosítás.
      Üdvözlettel
      Visnyei Attila

  3. Varnai zsolt szerint:

    Tisztelt Visnyei úr!
    Mi Németországban dolgozó magyarok vagyunk.Mindannyian munkaerő kölcsönző cégnél dolgozunk. Szeretnénk ha válaszolna néhány kérdésünkre.
    1. Vonhat e le a fizetésünkből kaució néven szálláspénzt ,annak ellenére ,hogy mikor idejöttünk az lett mondva,hogy a szállást a cég állja? (a szerződésben nem szerepel semmi erre utaló rész)
    Ráadásul nem egységes az összeg.(50-175E, mikor mennyi)
    2. Mit tudunk tenni abban az esetben , ha 1-2 hónapig nem tud munkát adni a cég holott január 4.-én aláírtuk a szerződés hosszabbítást ? (jan.9-től febr.15-ig )
    Még sorolhatnám a millió problémát (pontatlan elszámolás,szabadságok ki nem fizetése,stb) de nem teszem.
    Válaszát előre is köszönjük .
    Tisztelettel Zsolt

    • Visnyei Attila szerint:

      Tisztelt Varnai Ùr!
      1. Kaució néven nem lehet szálláspénzt levonni. A szóbeli megálapodás is érvényes. De sajnos tudom, hogy ezt sokan így csinálják.
      2. A szerzödéstöl függ az a kérdés, hogy milyen fizetéseket követelhetnek. Sajnos további információk hiányában nem tudok pontosabb választ adni.
      Üdvözlettel
      Visnyei Attila

  4. Visszajelzés: Munkajogi Ügyek |

Hozzászólás