Mi az a “400.- EURÒ-Job”?

400.- EURO-Job az úgynevezett részmunkaidös foglalkoztatásnak (Teilzeitarbeit) egy külön esete, és gyakran MiniJob-nak is hívják. Következöben 400.- EURO-Job-ot MiniJob-nak hívom.

Egy MiniJob abban az esetben kerül szóba, ha a munkavállaló keresete, minden külön juttatással, nem éri el a 400.- euró-t havonta (az éves keresetett 12-vel kell osztani).

A MiniJob-okra külön szabályok alkalmazandók a társadalombiztosításra (Sozialversicherungsbeitrag) és az adózásra vonatkozóan. Ezek a szabályok azt a helyzetet teremtik meg, hogy a munkaadóval megegyezett munkadíjat a munkavállaló minden levonás nélkül kézhez kapja. Tehát a MiniJob-os munkadíja bruttóban úgyan annyi mint nettóban. A Munkaadó a munkadíj mellett egy átalány díjat fizet a társadalombiztosításra és a munkabéradóra (Lohnsteuer).

Mindenki vállalhat egy Mini-Jobot a fö munka mellett mint mellék tevékenység. Esetenként kérem nézzék meg, hogy a fö-munka szerzödés nem tiltja-e a melléktevékenységet. Semmi képpen nem szabad a munkavállalónak egy fö munka állás melett egy MiniJob-ot a konkurenciánál felvállalni, ez egyes esetekben azzonali felmondási okot jelenthet.

A MiniJob-nál nem létezik korlátozás a heti munkaidöre nézve. Lehet 15 órát meghaladóan hetente is dolgozni, csak nem szabad többett mint 400.- euró-t keresni.

Egy röved idöre szóló munka is lehet egy MiniJob. A munkavállaló ebben az esetben nem dolgozhat kettö hónapon túl, illetve többet mint 50 munkanapot egy évben. Hivatalosan a gazdaságilag csökkintett értékü tevékenységekröl van szó. Ez lehet pl. egy magán háztartásban elfogadott tevékenység.

El lehet végezni több MiniJob-ot egymás mellett, viszont mindig arra kell figyelni, hogy az összmunkabér ne haladja meg a 400.- euro-t. Abban az esetben, hogyha az összmunkabér pl. 401.- euro, adót és társadalombiztosítási járulékot kell a munkavállalónak fizetni.

Társadalombiztosítás

A MiniJob-osnak nem kell fizetnie nyugdíj-, beteg-, gondozó- és munkanélküliség elleni biztosítást, (§ 8 SGB IV, §§ 7 SGB V, 5 Abs. 2 SGB VI 27 Abs. 2 SGB III, Társadalombiztosítási Törvény). A munkaadónak viszont kell, mint már említettem, nyugdíj és betegbiztosítást fizetnie. Ez körülbelül 28 %, 13 % a beteg biztosítás és 15 % a nyugdíj biztosítás. Egy magán háztartásban ez csak 5 %.

A munkavállalónak viszont külön van arra lehetösége, hogy saját maga befizessen a nyugdíjbiztosításba. A munkaadónak erröl a munkavállalót értesiteni kell, különben kártérítési igénynek teszi ki magát.

Reklámok

Visnyei Attila névjegye

Ügyvéd München/Németország
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) Mi az a “400.- EURÒ-Job”? bejegyzéshez

 1. Szemánszki Andrea szerint:

  Tisztelt Visnyei Úr!

  400 Euro-s Job-bal kapcsolatban érdeklődnék. Hány százalék adólevonásra számíthatok, ha 2 különböző 400 Eu-s Job-ot vállalok?

  Köszönettel: Sz.né V.Andrea

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Szemánszkiné!
   Ezt a kérdést már többen feltették és a válaszom az, hogy nem lehet ezt a kérdést azen a blog-on keresztül megválaszolni. Sok tényezötöl függ a válasz: melyik adóosztályba van besorolva, házas-e vagy egyedülálló, van gyereke vagy nincs. Egy Minijob-ról, 400 € job-ról csak akkor van szó, hogyha nem keres többet mint 400 €. Hogyha többet keres mint 400 €, pld. elsö munka 400 €, második munka 350 €, akkor összesen 750 € keres. Ez már nem minijob, hanem Ön akkor úgy nevezett Niedriglohnverdiener. Az adólevonás attól az összegtöl függ, amenyit Ön keres. Az adólevonása egy táblázat alapján lesz megállapítva.
   Üdvözelttel
   Visnyei Attila

 2. B.Dóra szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  400 euros minijobban dolgozom (háztartásban) de eddig úgy tudtam hogy semmilyen betegbiztositással nem jár. Viszont fenntebb olvastam hogy a munkáltató fizet utánam betegbiztositást, és szeretném tudni, hogy ez pontosan mit takar. Baleset vagy milyen ellátást.
  Köszönöm a válaszát.
  Tisztelettel: B. Dóra

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Hölgyem!
   Egy Minijob-on keresztül biztosítottnak kevesebb igénye van mint egy “normális” munkaviszonyban biztosított munkavállalónak. A Minijobon keresztül nem nö az igénye táppénzre (Krankengeld) vagy fizetési folyósításra betegség esetén (Lohnfortzahlung im Krankheitsfall). Fizetési folyósítást csak a törvény szerint megadott hat hétre a betegség kezdete óta kap (§ 3 Abs. 1 EFZG). Terhes asszony nem kap anyasági segélyt (Mutterschaftsgeld). Gondozás ellátása sincsen biztosítva (Pflegeversicherung).
   Kérem tovább információt kérjen be attól a biztosítotól, amelyiknél biztosítva van.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 3. Tompáné Fekete Katalin szerint:

  Kedves Ügyvéd Úr!
  Elvállaltam egy takarítói állást,ez is Minijob,febr.21-én jelentettek be.
  Fogalmam sincs arról,hogyha ez jelent valamiféle biztosítást,az melyik biztosítónál lehet.
  A férjem itt dolgozik már lassan 6 éve,csak /sajnos/ magyar cégen keresztül,azt sem tudjuk,hogy neki van-e valamilyen biztosítása . Ha kérdezi a “magyar főnökét”,csak -már bocsánat a kifejezésért-, nyekereg.Itt van velünk a négy éves kislányunk is,és NINCS biztosításunk.
  Engem ez nagyon bánt,mert ezt felelőtlenségnek érzem,ráadásul úgy hallottam,itt kötelező a biztosítás mindenkinek,különben büntetnek.
  Teljesen kétségbeesettnek érzem magam,mert fogalmam sincs ,hogy hová,merre indulhatnék el ez ügyben.Vajon mi lehet az első lépés?

  Kérem,ha van rá lehetőség tanácsoljon nekem valamit!
  Minden jót kívánok Önnek,tisztelettel:Tompáné Fekete Katalin

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Tompáné!
   A pontos tényezök hiánya miatt nem tudok kérdésére válaszolni. A szerzödésektöl függenek a kötelezetségek. A férjének kell hogy legyen Magyarországon a magyar cégen keresztül egy biztosítása. Ez a biztosítás Önre és a gyerekre is kiterjedhet.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 4. Szilvia Nagy szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Ur! Németországban lakom már fél éve ( a baratomhoz költöztem ki, ö nemet allampolgar) ez alatt a fél év alatt 2 honapig 400 euros munkat vallaltam. Ekkor elfogadták a magyarorszagon kiallitott EU egészségbiztosítási kártyámat. Jelen pillanatban sem otthon sem itt Nemetorszagban nem vagyok betegbiztositott, hiszen nincsen jövedelmem és Arbeitslosengeldet sem kapok, Jövö hettöl szinten dolgozni fogok, azonban ez is 400 euros munka. Viszont szeretnék és ugye ez kötelezettség is biztosítottnak lenni. Most hivtam fel a techniker krankenkasset es ott azt mondtak hogy a biztositas 140 euro , amit ebben az esetben teljes egészében magamnak kell fizetnem. Valoban nekem kell fizetnem a 400 euros fizetesemböl? Vagy valamit fizetnie kell a munkaadónak is? hogy müködik ez az en esetemben? Elöre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Szilvi

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Nagyné!
   Egy Minijobban nincsen teljeskörü biztosítás. Nincsen munkanélküliség elleni biztosítás, baleset esetére általában van biztosítás,eltünöen kevés a hozzájárulás a nyugdíjbiztosításhoz, nincsen beteg biztosítás, nincsen gondozó biztosítás.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 5. Visnyei Attila szerint:

  Tisztelt Simonné!
  Németországban annak kötelezö a biztosítás aki, Németországban dolgozik ill. lakik, kivételek Minijobb-nál és kiküldetésnél.
  Annak, aki Németországban kiküldetésen keresztül dolgozik, annak 24 hónapig a magyar biztosítása ervényes.
  Hogy ha egy Minijobbolo nem Németországban lakik, akkor ott fizeti a biztosítást, ahol be van jelentve a lakcíme. Egy pontos válast csak az eset pontos ismerete után tudok adni.
  Ajánlom, hogy a munka felvétele elött kérjen felvilágosítást az illetékes hivatalnál (Biztosítójánál) Magyarországon.Ott meg fogják mondani, hogy az Ön esetében mi történik a Magyar biztosításával, hogy ha Németországban egy Minijobb-ot vállal.
  Üdvözlettel
  Visnyei Attila

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s