Minimálbér megállapodás: Németország védi a saját munkapiacát Kelet Europai dömping tarifaszerzödések (kollektiv-szerzödések) elöl

Németország a kölcsönmunkaerö biztosítás terén (Arbeitnehmerüberlassung) minimálbért akkar bevezetni. Ebben állapodtak meg a Tartományok és a Szövetség. A minimálbérek, föleg a kölcsön munkaerö biztosítás terén, a német munkapiacot védené meg Kelet Europai dömping bérek elöl. Felmérések szerint egy Keleteuropai munkavállaló a munkaerejét várhatóan már 5 euró-ért felajánlja (Bundestag-ÜlésJegyzökönyv – Plenarprotokoll 17/94). Ez Németországnak a munkapiaca számára nagy veszélyt jelenthet.

Az új tarifa megállapodásjog szerint Nyugatnémetországban a minimálbér 7,59.- euró, mig Keletnémetországban 6,65.- euró. A minimálbér nem csak a kölcsönmunkaidöre alkalmazandó, hanem a kölcsönmentes idöszakra is. A minimálbért várhatóan 2011 május 01.-én vezetik be.

A minimálbér bevezetésének a hátterében nem csak 2011 május 01.e áll, munkapiac felszabaditása, hanem az úgynevezett Schlecker-ügy is (http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,671335,00.html – Schlecker-ügy).

A munkaerö kölcsönzést eredetileg azért vezették be, hogy egy tömeges, túlterhelö megbízás esetén képesek legyenek egyes vállalatok a megbízás elvégzésére. Ezen túl megadná a munkaerö kölcsönzés azt a lehetöséget, hogy helyettesítésen keresztül munkaerö kiesést pótoljanak.

Az elmúlt években, a gazdasági válság okaiból, egyes munkaadók viszont a munkaerö kölcsönzést arra használták fel, hogy a törzsmunkavállalókat kicseréljék az olcsóbb kölcsönzött munkaerökre. A kölcsönzött munkavállalókra nem használhatók fel a szígoritott felmondási elöírások (KSchG).
Ebböl a tényből kifolyólag az a szituáció állt be, hogy azokban a vállalatokban, amelyikekben bevezették a munkaerökölcsönzést, a törzsmunkavállalóknak a szerzödése megváltozott, és az új szerzödések mint „kölcsönzött-munkavállalók“ nem adják meg a felmondási elöírások azt a biztonságot, hogy azonnal felmondjanak nekik. Ehhez a bizonytalansághoz párosult az a probléma, hogy a kölcsönzött munkaerök fizetésükböl nem tudnak megélni.

Ma majdnem 900.000-en dolgoznak Németországban mint „kölcsönmunkások“. A munkabérük mellett arra kényszerülnek, hogy a Német Àllamtól munkanélküli segélyt kérjenek (Arbeitslosengeld II).

 

Rechtsanwaltskanzlei Attila Visnyei

Magyar Ügyvéd Münchenben
Münchner Strasse 18
85774 Unterföhring
Tel.: 0049 (0)89 923 36 800
Fax : 0049 (0)89 923 36 820

Reklámok

Visnyei Attila névjegye

Ügyvéd München/Németország
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

2 hozzászólás a(z) Minimálbér megállapodás: Németország védi a saját munkapiacát Kelet Europai dömping tarifaszerzödések (kollektiv-szerzödések) elöl bejegyzéshez

 1. Bacsa Mihály szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Szeretném megtudni mennyi lehet körülbelül a bizonyítvány (diploma) elismerésének a díja.
  Másik kérdésem: alkalmazhatnak Németországban magyar szakmunkást kezdőként, ha több mint 10 éves munkatapasztalattal (igaz magyarországi) rendelkezik?

  Üdvözlettel: Bacsa Mihály

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Bacsa Ùr!
   Az elismerési díjakat még nem ismerem. Egy orvost is lehet alkalmazni útépitésre. A kérdés inkább az, hogy Önt mint szakmunkást alkalmazták-e, de csak mint egyszerü munkást fizetik. Ez az eset jogtalan, ammenyiben az Ön munkájára kollektiv szerzödések alkalmazandók és ezek különbséget tesznek az egyszerü és a szakmunka között.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s