2011 május 1.-től szabad munkavállalás Németországban és Ausztriában

A munkaközvetitők statisztikusai már régóta munkaerőhiányt regisztrálnak Németországban. Becslések szerint Németország elveszítheti a közel jövöben gazdasági erejét a már ma létezö szakember hiány miatt (Die Zeit, 16.11.2010).
A kormányzat új utakat keres, hogy Németország versenyképességét továbbra is fenntartsa. Ezzel egyidejüleg ismert a német kormányzat számára a keleteurópai fiatalkoruak munkanélkülisége. Ezért dolgoznak ki különböző programokat a keleteurópai országok munkanélküli fiataljainak megnyerésére. “Jobb dolog a munkaerőt Európából hozni, mint más világrészek menekültjeire vonatkozóan ujból változtatni a bevándorlási törvényt” jelentette ki Max Staubinger (CDU).
Angela Merkel szövetségi kancellár is nyitott erre a felvetésre. (Der Spiegel, 17.03. 2011)

Eddig Németország nagy gátakat emelt a nemzeti munkaerőpiac védelmére. Alkalmazottak,akik 66.000 eurót keresnek, hivatalos vizsgálat nélkül munkahelyet szerezhetnek Németországban. Önálló munkavállalóknak eddig 250.00 eurót kellett invesztálniuk, hogy egy tartózkodási engedélyt kapjanak.

Ez 2011 május 1-től megváltozik.

Nagyobb munkaerőhullám fogja 2011 május1-től a német munkaerőpiacot elönteni. Németország a legnagyobb érdeklödést Lengyelországból várja. Nagy számú Lengyel munkavállaló, német nyelvtudással és már külföldi munkavéllalási tapasztalatával (London) be fog törni a német piacra, leelözve a magyar munkavállalókat, akik sokszor abban a téves hiedelemben hisznek, hogy a német nyelv tudása szakképzett munkavállalók számára nem fontos. De hadd szögezzem le, hogy Németország számára a német nyelvtudás az egyik legfontosabb pillére az eredményes együttmüködésnek.

A munkapiac, a szabad költözködési jogon keresztül, Lengyelország és Magyarország mellet a 2004-ben az Uniohoz csatlakozott tagoknak, Esztországnak, Litvániának, Lettországnak, Szlovákiának, Szlovéniának és Csehországnak nyilik meg.

A szabad költözködési jog (Freizügigkeit) egy alapjog Europában. A szabad költözködési jog a Tagállamok állampolgárainak azt jelenti, hogy a Tagállamok polgárai ugyan olyan feltételek mellett dolgozhatnak egyes Tagállamokban, mint az ott élö állampolgárok. Az emlitett Tagállamok polgárai vizum nélkül utazhatnak az EU-n belül, és a szabad korlátozatlan munkavállalási jogon (uneingeschränkte Arbeitnehmerfreizügigkeit) keresztül munkavállalási engedély (eddig § 248 Abs. 1 SGB III) nélkül dolgozhatnak.

A Magyar munkavállalokra, akik Németországban veszik fel 2011 május 01-töl a munkát, a német jogszabályok alkalmazhatók, mint pl.:

– Minimálbértarifa és a túlórabértarifa (Überstundensätze)

– Társadalombiztosítási igény (Sozialversicherungsanspruch)

– Igény a munkaadó juttatására (Gratifikation)

– Fizetett üdülési segély (Mindesturlaub)

– Maximális munkaidö és minimális pihenési idö

– Munkavállaló kikölcsönzésének keretei (Arbeitnehmerüberlassung)

– Törvények a biztonság, egészség és tisztasággal kapcsolatosan a munkahelyen

– Terheseket, gyerekeket és fiatalokat védö törvények

– Férfi és nöi nem egyenlőségét védö törvények (Allgemeiner Gleichbehandlungsgrundsatz (AGG) – Àltalános Egyenjogúsági Alapelvek, nézze meg a blogomon az AGG-vel kapcsolatos itéleteket)

A magyar és német munkavállalók egyenlőségét május 01.-töl a Német Vámhatóság (Deutsche Zollbehörde, http://www.zoll.de/d0_zoll_im_einsatz/index.html) fogja felügyelni.

Minden munkaadó, munka közvetitő, munkaerö továbbadó és megbízónak kötelessége a jogszabályok betartása és a vámhatóságokkali együtt müködése.

Minden munkaadónak kötelessége, hogy megadja a lehetöséget a munkavállalónak arra, hogy bármikor a munkahelyen megnézhesse a rá érvényes törvényeket és elöírásokat. A szakszervezetek (Gewerkschaft) föleg a fuvarozási ágazatban, húsiparban és az épület tisztitási szolgáltatásban felügyelik a törvények betartását.

A munkaerö továbbadás (Arbeitnehmerüberlassung) még mindig csak engedéllyel üzhetö.

 

Rechtsanwaltskanzlei Attila Visnyei

Magyar Ügyvéd Münchenben
Münchner Strasse 18
85774 Unterföhring
Tel.: 0049 (0)89 923 36 800
Fax : 0049 (0)89 923 36 820

Reklámok

Visnyei Attila névjegye

Ügyvéd München/Németország
Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

99 hozzászólás a(z) 2011 május 1.-től szabad munkavállalás Németországban és Ausztriában bejegyzéshez

 1. Bacsa Mihály szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Feleségem német nyelvtanár. Olvastam a bizonyítvány elismerési eljárás megkönnyítéséről. Mi a véleménye, érdemes-e feleségemnek diplomája elismerését kezdeményeznie? Szeretne Németországban munkát vállalni, mint például: gyerekek délutáni felügyelete, segítségnyújtás leckeírásban.
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Bacsa Mihály

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Bacsa Ùr!

   Németországban létezik egy unicum a törvényhozással kapcsolatosan. Az alap szabály szerint az egyes Tartományok, pl.Bajorország, hozzák a törvényeket. E mellet kijelenti az Art. 74 GG (Német Szövetségi –“Alkotmány”), hogy a Szövetségnek is joga van törvény hozásra.

   Az Elismerési-Törvény (Anerkennungsgesetz) egy Szövetségi törvény, így csak olyan foglalkozásokra terjed ki, amelyikek törvényhozási szempontbol a Szövetség hatáskörébe esnek.
   Tanárokkal, oktatókkal, neveléssel kapcsolatos törvények és törvényhozás az egyes Tartományok hatáskörébe esnek. A Szövetség területén egységes törvényhozás érdekében a Tartományoknak a feladata, hogy a Szövetségi törvényben megadott krítériumokat saját tartományi törvényekbe megfogalmazzák. E mellet a tartományoknak a közös feladata, hogy egységesítsék a közigazgatási végrehajtási eljárást , azért hogy a különbözö Tartományokban egységesen itéljék meg a benyújtott kérvényeket.

   Ezek a lépések a Tartományokban még nem történtek meg.

   Bajorországban valószínüleg az Ön esetében a Tanitási- és Kulturálisminisztérium lesz az illetékes hivatal a kérvény benyújtáshoz:
   Bayerisches Staatsministerium für Unterricht und Kultus
   Pündterplatz 5
   80803 München
   Tel.: +49 89 383849 0
   e-mail: zastby@zast.bayern.de

   Németország föleg kiképzett munkavállalókat megfelelö kvalifikációval vár. Egy német munkaadó számára, legyen az magánszemély vagy cég, rendkivül fontos, hogy lássa az eddigi kvalifikációt. Ezt legjobb esetben Ön elismert dokumentumokkal tudja bizonyítani.

 2. Nagy Viktória szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Május 1-töl mivel nem kell munkavállalási engedély Né.o-ban, ez vonatkozik a minimál job-ra is, vagyis a mellékállásokra, mint pl. újsághordás vagy csak a vollzeit tipusú munkákra? Válaszát elöre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Viktória

 3. Nagy Viktória szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Köszönöm a választ.
  Lenne ismét 1 kérdésem. Ahhoz, hogy barátnöm kikapja a “munkavállalási engedélyt”, kell, hogy legyen egy bejelentett lakcime már 3 hónapja?
  Üdvözlettel: Viktória

  • Visnyei Attila szerint:

   Kedves Viktória!
   Május 01.-töl nem kell munkavállalási engedély! Munka vállalás elött feltétlenül szükséges, hogy be jelentkezen az Einwohner Meldeamt-nál.
   Üdvözlettel

 4. Kérdés szerint:

  Tisztelt ügyved ur!
  En Erdelyi vagyok, s evek ota kint dolgozom Mannheim mellett mint selbstandig als seniorenbetreuer, nincs munkavallalasom csak ez a az anmeldung , ez azt jelenti hogy illegalisan dolgozom? EDDIG NEM IS TUDTAM HOGY SZÜKSEGEM LENNE MUNKAVALLALASI PAPIRRA mert kozvetito ceg altal jottem dolgozni.Meg kell jegyeznem hogy egy evben csak 6 honapot dolgozom.Akkor ez kurzarbeit nak minösül es nincs szüksegem a munkavallalasi engedelyre?
  tudom hogy romaniaiaknak nem ervenyes ez a törveny de ha en megkapom a magyar allampolgarsagot akkor egyenlo eselyeim lesznek? vagy dolgozhatok tovabb igy ahogy vagyok mint selbstandig?
  Nagyon koszönöm valaszat!

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Uram!

   A Román állampolgárokra valóban még nem terjed ki a teljeskörü munkavállalási szabadság. Amennyiben lehetösége van a Magyar állampolgárság felvételére, Ön is, mint alkalmazott, engedély nélkül dolgozhat Németországban május 01.-töl. Természetesen csak a Magyar állampolgárság elismerése után! Önnek, mint pillanatnyilag Román állampolgárnak, szüksége van egy munkavállalási engedélyre amennyiben alkalmazott (Arbeitnehmer)
   (Arbeitserlaubnis-EU oder Arbeitsberechtigung-EU)

   Feltételezem, hogy a közvetitö munkaadója Önnek megkérte a munkavállalási engedélyt. Ezt a munkaadójával tisztáznia kell.

   Annak akinek bejelentett önállo (Selbständigkeit) tevékenysége van (Gewerbeanmeldung), annak nem szükséges a munkavállalási engedély.

   Kurzarbeitról csak akkor beszélünk, hogyha a munkavállalási szerzödésében ez ki van tüzve! Egy Román állampolgárnak, akkor is, hogyha Kurzarbeit-ban dolgozik, szüksége van munkavállalási engedélyre.
   Üdvözlettel

 5. Eva Barrett szerint:

  T.Ügyvéd Ur!

  Svàjcra is vonatkozik a szabad munkavàllalàs?
  Tisztelettel

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Barrett Eva!
   A szabad munkavállalás következö országokban érvényes:
   Belgium, Dánia, Németország, Esztország, Finnország, Franziaország, Görögország, Nagybritannia, Irország, Island, Olaszország, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Malta , Hollandia, Norvégia, Ausztria, Lengyelország, Portugália, Svédország, Svájc, Szlovákia, Slovénia, Spanyolország, Csehország, Magyarország, Ciprus
   Üdvözlettel

 6. Takács Norbert szerint:

  T.Ügyvéd Úr!

  Két hétre megyek Németországba próbamunkára az építőiparba,nem tudom hogy szükséges -e német bankszámlaszám a kétheti bérem kifizetéséhez?Ha igen,hogyan tudok bankszámlát nyitni Németországban.
  A Magyar folyószámlám nem elegendő?

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Takács Ùr!
   Németországban feltétele egy bankszámla nyitásnak, hogy legyen egy bejegyzett lakása. Egy magyar bankszámra a német munkaadó valószínü csak akkor fog utalni bért, hogyha Ön átveszi a költségeket. De alapban nem kötelezö egy bankszámla a bér fizetésére.
   Üdvözlettel

 7. Földi Gabriella szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A cégünk vállalkozói szerződéssel Németországban szeretne dolgozni. A most érvényben lévő szabályokat sajnos nem ismerjük, és sehol nem kapunk teljes körű tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy mik ennek a feltételei, szükséges-e a céget minősíteni, ha nem, akkor milyen engedélyekkel kell rendelkeznie a cégnek, illetve, hogy van-e arra vonatkozó szabály, hogy a cégnek (magyar) legalább 1 évesnek kell lennie. (Úgy hallottuk, hogy ez fél évre módosult, de nem vagyunk benne biztosak.)

  Köszönettel:

  Földi Gabriella
  BV Impex Kft

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Földi Gabriella!
   Egy Magyar Kft engedély nélkül dolgozhat Németországban. Egy cégbírósági kivonatot kell magukal hozni Németországba. Itt a tevékenységkört be kell jelentenie az ügyvezetönek az illetékes Gewerbeamt-on, kb. 50 €. A cégük szerzödhet német cégekkel. A Kft-munkavállalói továbra a kft-vel szerzödnek. Amenyiben munkaerö közvetítéssel szeretnének dolgozni, mint Magyarországon, mint Németországban engedélyre van szükségük. Mivel Németországban dolgoznak figyelemben kell tartani a német jogszabályokat és kollektiv szerzödéseket.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

   • László Magyarics szerint:

    Üdvözlöm Ügyvéd Úr.
    Nekem már 1999 óta van Magyarországon cégem. Ausztriába szeretnék dolgozni az alkalmazottaimmal , van is munkaadónk , osztrák cégek, de ő azt mondja csak úgy dolgozhatunk nekik. Ha a cégpapírjait ki kell vinnem németre fordítva Bécsbe a munkaügyre és ott megnézik hogy legális a cégem. Hogy van-e az én cégemre az osztrák államnak szüksége ? De én az ön leveleiből olvasva azt értem hogy ilyenre nincs szükség. Tehát a kérdésem mit kell csinálnom ahoz hogy a Magyar cégem dolgozzhason Ausztriai cégnek , a Magyar alkalmazottakal ?

   • Visnyei Attila szerint:

    Tisztelt Magyarics Ùr!
    Èn Németországban tevékenykedem, a német jogrendszer szerint. Az Ön kérdésére nem tudok válaszolni az osztrák jogrendszer és eljárási feltételek ismerete hiányában.
    Üdvözlettel
    Visnyei Attila

 8. Demeter Szabolcs szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Meg szeretnem kerdezni hogy mien iratok szuksegesek egy roman allampolgarnak ha munkat akar vallalni mint magan szemely Nemet orszagban pl halozat villanyszereles szakmaban es hol lehet elrendezni azokat teljesen tanacstalan vagyok.
  koszonom a segitseget elore is!

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Szabolcs Ùr!
   Önnek abban a városban kell a Munkaadóhivatalhoz (Arbeitsagentur) fordulnia, amelyik városban dolgozni szeretne. Mint Román állampolgár csak engedélyel dolgozhat. Ezért Önnek be kell azt bizonyítania, hogy egy bizonyos munkára nincsen más Német állampolgár, aki ezt a munkát elvégezhetné. Ehez Önnek minden bizonyítványát el kell vinnie a Munkaadóhivatalhoz Németországban. Most Németországban föleg soföröket keresnek! Amenyiben van lehetösége a Magyar állampolgárságot felvenni, tegye meg, akkor nem kell engedély!
   Üdvözlettel

  • Pongóné Molnár Ágnes szerint:

   Tisztelt Ügyvéd Úr!
   A férjemet kinti cég szeretné alkalmazni Németországban. Ha véget ér a munka vagy épp nem felel meg mégsem..vagy neki nem felel meg a munkahely és hazatér, akkor itthon az A1-es nyomtatványt megkapja? Vagy az egészségbiztosítási Pénztár csak az itthon fizetett járulék után adja ki…ugyanis ha el akarna helyezkedni más céghez aki külföldre viszi dolgozni akkor kell az A1-es. Most egy magyar cégtől van kinn NÉmetországba, de átmenne a némethez, csak félünk hogy utána hogy helyezkedik el…
   köszönöm a válaszát előre is

   • Visnyei Attila szerint:

    Tisztelt Pongóné!
    A némt jog körül tudok csak tanácsot adni. Az Ön kérdése magyar jogot érinti.
    Üdvözlettel
    Visnyei Attila

 9. Mészáros Gábor szerint:

  Tisztelt ügyvéd úr!!! Nekem is lenne 1 kérdésem,mégpedig az,hogy hogy lehet gewerbevel dolgozni? Mert mi már megcsináltattuk a kártyát,lakcím is van,bankszámla is,de magát a folyamatot nem tudom.Akinek dolgoznánk az ír 1 szerződést,hogy nála dolgozunk?És tovább? Adó,számlázás stb.Szóval nem nagyon látok tisztán.Esetleg ha megkérhetném akkor leírná nekem lépésről lépésre,hogy hogy megy ez a dolog?Előre is köszönöm.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Mészáros Ùr!
   A tevékenységét be kell jelentenie az illetékes Gewerbeamt-on, amelyik abban a városban található ahol dolgozni szeretne. Ennek a költsége kb 50 €. Az adószámot pedig az illetékes Adóhivatalnál kell kikérni. A munka szerzödés csak Önnek fontos, és ajánlom, hogy írásban kösse meg.

 10. Niky Nagy szerint:

  Tisztelt Ugyved Ur!
  Edesanyam Nemetorszagban dolgozk pulykahus feldolgozo uzemben.
  A problemam hogy szinte rabszolgakent dolgoztatjak es fizetik oket:a fizetes sem ora,sem teljesitmenyberes,sem fix.Minden honapban mas.Szerzodest nem lattak meg.Es elkezdodott a legnagyobb baj hogy napi 16-20 orat dolgoztatjak oket par oras piheno idot adva a ket muszak kozt.Az osszes dolgozo magyar cegen keresztul vannak kint es nincsenek tisztaban a jogaikkal.Mivel en is kulfoldon dolgozom tudom hogy vannak munkatorvenyek.Hol es hogyan tudnam ezeket atnezni vagy munkaugyi pert inditani a ceg ellen.Kerem adjon tanacsot.
  Koszonettel:Niki

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Nagy Niky!
   Gondolom hogy az érintettek a Magyar cégekel vannak szerzödésben. Hogy ha egy munkavállalo Magyarországról Németországban dolgozik, akkor vagy saját szerzödéssel, vagy Arbeitnehmerüberlassungon (munkaerö kölcsönzés) keresztül. Magyar munkavállaloknak meg kellet volna kapniuk a róluk szóló kollektiv szerzödéseket. Ezeket a német munkahelyükön is megkaphatják. Ezekben a kollektiv szerzödésekben (Tarifvertrag) találhatók az elöírt bérek, munkaidö stb.
   Üdvözlettelö
   Visnyei Attila

 11. Simon Krisztina szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr !

  Anyukám az ügyvezető a Kft.-ben ahol én alkalmazott vagyok 4 órás munkaviszonyban. Szerződtünk egy német céggel (német nyelvű szerződés) ami alapján kint fogom a munkát elvégezni + 2-3 szintén bejelentett ember.Kérdésem az lenne kell-e valami speciális megbízás nekem ill. bármi mivel a kft. tulajdonosa nem lesz jelen a munka elvégzésekor. Ha jönnek ellenőrizni elég ha a magyar munkaszerződést mutatjuk és a német céggel kötött szerződést ?
  Válaszát előre is köszönöm
  Tisztelettel

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Simon Krisztina!
   Köszönöm szépen a kérdést. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy Magyar munkavállalónak Németországban, a munka felvétele elött az Ausländerbehörde-nél kell jelentkeznie. Igaz, hogy Magyar munka vállalóknak nem kell már munka vállalási engedély, de a városnál, amelyikben dolgozik kötelezö jelentkezni. Az illetékes Ausländerbehörde pl. Stuttgart-ban az Ausländerbehörde der Stadt Stuttgart.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 12. Tóth Viktória szerint:

  Tisztelt Ügyvéd úr!
  Férjemnek jövő januártól lehetősége van Németországban munkát vállalni alkalmazottként. Én három éve, évente meghosszabbított szerződéses jogviszonyban dolgozom. Néhány hete kisbabát várok. Kérdésem, hogy amennyiben a férjemmel Németországba szeretnék utazni, hogyan oldható meg, hogy jogosult legyek terhesgondozásra, és orvosi ellátásra Németországban?
  Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
  Tóth Viktória

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Tóth Viktoria!
   A kérdését nem lehet gyorsan megválaszolni. Németországban vagy magán vagy állami betegbiztosítok léteznek. Ön vagy saját betegbiztosítást köt, vagy a férjén keresztül biztosítva lehet. A kérdést a Magyar betegbiztosítoja felé is fel kell tennie, mert Németországba költözésének vonatkozatai vannak a betegbiztosítással kapcsolatban. Ajánlom, hogy keresen meg egy pár biztosítót Németországban, vagy egy biztosítási ügynököt (Versicherungsmakler)! Föleg a biztosítási ügynöktöl kap ingyenes és pontos felvilágosítást a lehetöségekröl. A biztosítási ügynöknek a költségét az a biztosíto fizeti, amelyik biztosítoval szerzödést köt.
   Üdvözlettel

 13. Mátyás Veronika szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Én novembertől szeretnék Németországban munkát vállalni. A kérdésem az lenne, hogy a Magyarországon megszerzett közgazdász diplomát automatikusan elismeri az ország vagy el kell ismertetni? Ha igen, ezt hol lehet megtenni? Köszönöm a válaszát.
  Üdvözlettel:
  Mátyás Veronika

 14. Juhász Júlia szerint:

  Kedves ügyvéd úr!

  Két hét múlva albérletbe kiköltözöm a barátaimmal Németországba. Munkát vállalunk, jelenleg egy pizzériában, november eleji kezdéssel. A munkáltató azt mondta, nem kell semmilyen papírt beszereznünk, csak egy orvosi igazolás kell arról, hogy nincs fertőző betegségünk (azt mondta ez jó magyar nyelven is??) , illetve a személyes okmányaink fénymásolata… Ez így van?
  Ha nem, kérem tájékoztasson, milyen papírokat kell kiváltanunk, illetve hol.

  Köszönettel: Juli

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Juhász Júlia!
   Mielött elkezdenek dolgozni, okvetlenül be kell jelentkezniük az Ausländerbehörde-nél abban a városban ahol dolgozni fognak. (nézze Simon Krisztina válaszát) Okvetlenül kérjék a szerzödésüket írásban! Hogyha észre veszik, hogy többet kell dolgozniuk mint a szerzödésben kitüzve, akkor kezdjék el egy papíron dokumentálni, hogy mikor kezdtek el dolgozni, és hogy mikor végeztek. Itt egymásnak tanuskodhatnak. Ìrja fel, hogy okt. 16.-án 08:00-kor kezdett és 18:30-kor végzett. Az egyik kollegája írja alá!!!! Oktober 17.-én 08:00-kor kezdett és 19:15-kor végzett., és így tovább. Késöbb csak így tudják bebizonyítani hogy mikor dolgoztak. Ez lehet hogy macerás dolog. De még mindig jobb mint késöbb sírni, hogy nem tudja bebizonyítani hogy többett dolgoztak mint a szerzödésben kitüzve!!!! Ès arra kérem, hogy ezt az eljárást minden Magyarnak mondja el! Csak aki dokumentálja hogy mikor mit dolgozott, annak van lehetösége késöbb a bíróságon eredményes eljárást inditania. Ès kérjék a hónap végén az elszámolást, és nézzék meg, hogy mi áll rajta. Valóban annyi óra amit dolgoztak. Lehet, hogy a Magyar itt Németországban külföldinek számit, de ugyan azok a jogai mint minden más minkavállalónak, legyen az a BMW-nél vagy a Simens-nél.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 15. Kasza Gábor szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Németországban dolgozom egy német-magyar cég alvállalkozójaként. A német hivatalból Gewerbeanmeldung nevű nyomtatványt kaptam, ezt magamnál kell tartanom munka közben. A magyar főnök azt mondta, hogy mindenféle adózással és biztosítással kapcsolatos dolgot ők intéznek helyettem, nekem ezzel semmi teendőm nincs. Létezik ez? Hiszen én “egyéni vállalkozó” vagyok. Milyen hátrányom származik abból, ha esetleg ők nem intézik ezeket a teendőket helyettem?
  Válaszát előre is köszönöm! Üdv! Gábor

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Kasza Ùr!
   Önnek mint egyéni vállalkozonak (Selbständiger-Arbeitnehmer) saját magának kell a munkaadójával szemben számlával elszámolnia. Önnek az adóhivataltól adószámot kell kérnie, és az adószámmal kell számlát kiálítania. Amit felvázolt, az úgy hangzik, mint ha Ön munkavállaló (Arbeitnehmer) lenne, munkavállalási szerzödéssel. Ezt Önnek tisztáznia kell a Német partnerével.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 16. Nagy Mária szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A férjem Németországban dolgozik, magyar vállalkozóval ment ki ugyan, de mivel nem fizette ki az embereket, átvette őket egy német cég, köztük a páromat is. Ja igen, az építőiparban dolgozik, mint kőműves. Azt nem értem, ha a német cégnél tényleg rendesen be van jelentve, miért kell itthon fizetni egészségügy hozzájárulást (5100 Ft), hogy meg kapja itthon az alapvető egészségügyi ellátást. Ugyanis azt mondták neki, fizetni kell. Nem az a problémám, hogy fizetni kell, csak nekem gyanús, hogy nincs minden rendben a német cégnél sem.
  Kérem válaszoljon, hogyan van ez.
  Köszönöm.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Nagy Mária!
   Egészségügyi hozzájárulást csak egy országban kell fizetni. A dolog számomra úgy hangzik, hogy férje nincsen Németországban bejelentve. Kapott a férje egy szerzödést? Hogyha magánzónak vették fel, akkor egy Gewerbét be kell jelentenie, és Ö számláz a munkaadójának. Egy dologra gondolok még, talán a magyar Entsendungsgesetz (munkavállaló kiküldetési törvény?)szerint dolgozik itt Németországban? Sajnos nem ismerem a magyar elöírást.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 17. Czupponné Berger Enikő szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Problémám megoldásában kérek Öntől segítséget.
  Történetünk elég kacifántos, megpróbálom röviden felvázolni. A párom júliusban elszerződött egy magyar céghez németországi munkavégzésre. Mo-i bejelentéssel dolgoztak kint nem is volt 1,5 hónapig probléma. A magyar cég augusztus végén kijelentette Őket, mivel a főnökük állítólag börötnbe került és a felesége nem tudta egyedül tovább vinni a céget. Szeptember 6 körül felvette őket egy frissen alakult cég ( a régi főnök tulajdonostársai alapították). Német munkaszerződéssel, 6 hó próbaidővel, lakcímbejelentéssel, bankszámlát nyitottak nekik stb. A problémák akkor kezdődtek amikor a fizetésekre került a sor. Októberben az emberek megelégelték az állandó ígérgetést és valamennyien 17 fő egyszerre vonták kérdőre a bérükkel kapcsolatban (szeptemberi és október 20-ig kb. ) a vezetőket. Mivel csak újabb ígéret volt a válasz mindenki megtagadta a munkát és felmondtak. A vezetők ezt sztrájknak nevezték és több nappal későbbre ígérték a fizetést, természetesen az összes alkalmazott elbocsátásával együtt. Mellékesen még meg is fenyegették az embereket, hogy csődbe vitték a céget és ennek lesznek következményei. A szállásról amit béreltek még a rendőrséggel való fenyegetőzés után sem tudták kitenni a páromékat ezért összeszedtek nagy nehezen 200 € -t fejenként. Számításaink szerint még kb. 1000-1500- 2000€ -t kellene kapniuk fejenként, de nem ismerjük a bruttó-nettó bér alkulást. Most ott tartunk, hogy november 7- re ígérték a maradék pénz kifizetését ( mert “nem tudták, hogy mennyi a bérek után a levonások és adók mértéke”). Egyrészt ez lenne a kérdésem, hogy kb. hány %-al lehet számolni? Tényleg annyira bonyolult- e a német rendszer, hogy ezt egy német könyvelő se látja át ennyi idő alatt? Mit lehet tenni ha nem fizetnek? Másik kérdésem ha most ismét kimennek és egy másik magyar vállalkozó bejelenti őket július végétől (amikor az eredeti magyar cég kijelentette őket ), akkor ez okozhat -e bárhol galibát nekik? Mert párhuzamosan lenne a magyar és a német munkaviszony ettől az időponttól? A német cégnél szerződést kaptak, de se utalás se bérpapírral bérfizetés nem történt. Remélem nem voltam túl zavaros. Bármi információnak örülnék, ha az kicsit is segíthet. Válaszát előre is köszönöm.
  Enikő.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Czupponné!
   Sajnos a kérdését nem tudom ennek a blognak a körében megválaszolni. Önnek egy teljeskörü tanácsadásra van szüksége. Kérdését csak a szerzödések és az elszámolások ismerete után lehet megválaszolni.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 18. Demeter Rozalia szerint:

  Tisztelt Ugyved Ur!
  Lehetosegem volt Nemetorszagban dolgozni, mint au pair 3 honapot, de mivel roman allampolgar vagyok (meg) nem tartozkodhatok itt tobbet mint 3honap munkaengedely nelkul. A kerdesem az lenne ,hogy visszajohetek-e a csaladhoz egy honap otthonlet utan ,mint csaladi barat meg 3 honapig? Ez ido kozben remelem megszerzem a magyar allampolgarsagot.
  Koszonom valaszat!

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Demeter Rozalia!
   Ön mint Román àllampolgár határidö nélkül Németországban tartozkodhat. A munkavállalással kapcsolatban azt kell tudni, hogy Ön csak munkavállalási engedéllyel dolgozhat. Ezt az engedélyt Önek a Munkaadóhivatal-tól ki (Agentur für Arbeit) kell kérnie mielött dolgozni kezd. Engedély nélkül nem dolgozhat itt Németországban.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 19. Filep Daniel szerint:

  Tisztelt Ugyved Ur! Erdelyi magyar nemzetisegu roman allampolgar vagyok. Spanyolorszagban lakom es dolgozom mar 10 eve. Az iden augusztusban kerelmeztuk a magyar allampolgarsagot is a Barcelonai Fokonzulatuson ,igertek hogy jovo ev februarja korul letehetjuk a magyar allampolgarsagi eskut. Befektetes celjabol szeretnek Nemetorszagban felujitando MFH vasarolni ,sajatkezuleg (nagykoru gyerekeim segitsegevel) felujitani, lehetseges e? Sajat lakasom felujitasahoz engedely szukseges e? Koszonom valaszat!

 20. Maurer János szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  52 évesen jutottam arra az elhatározásra, hogy külföldön vállalok munkát. Korhatár előtti nyugdíjam 2012. január 1-től a kormány intézkedései, törvényhozási munkálatai miatt nagy valószínűséggel megszűnik, vásárlóértéke az adóterhek miatt csökken. Így a kiegészítő tevékenységként végzett vállalkozásom is kudarcra van ítélve a főállású vállalkozóknál megjelenő adó -és járulék terhek miatt.
  A német munkaerő hivatal hirdetéseiben sok berlini hiányszakmás szak -és segédmunkás munkalehetőséget olvastam, ami megfelelne számomra. Meglepődve olvastam olyan hirdetéseket is, amelyiknél jelezték, hogy inkább idősebb szakikra lenne szükségük a tapasztalat miatt.
  Azt olvastam az elősző posztokban adott válaszaiban, hogy jelentkezni kell a Ausländerbehörde-nél. Ez eddig rendben van. Lakást minden bizonnyal tudok szerezni, így a bankszámla nyitás sem akadály.
  A kérdésem arra vonatkozik, hogy a hirdetésekben megjelenő órabérek szerint kapott jövedelmet terhelik-e az adók, járulékok, vagy ezt már nettó jövedelem szerint szokták hirdetni?
  Ha ebben nincsenek benne a az adó és járulék terhek, akkor milyen mértékben terhelik a bért?
  Én, mint magyar munkavállaló a német munkaerő hivatalon keresztül vállalhatok-e munkát?

  Üdvözlettel: Maurer János

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Maurer Ùr!
   Hirdetésekben általában brutto árak szoktak megjelenni. Hogy a bért milyen járulékok terhelik nem lehet itt megválaszolni. Az adó pl.attol füg, hogy Ön házas e vagy nem, van e gyereke vagy nincsen….
   Ön mint Magyar munkavállalo bejelentkezhet Németországban mint munkanélküli. A hivatalon keresztül vállalhat munkát mint pl. napi-munkás.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 21. Valent szerint:

  Tisztelt Ügyvéd ur.
  Mint magyar nemzetiségu, román állampolgár vagyok kint Müchenben,már megvan a korlátlan munkaengedélyem. Eddig egy minijob állasom volt…egy évet dolgoztam irodai kisegitőként,amig nyelviskolába jártam. Egyetemi képzettségem van és itt szeretnék hamarosan elkezdeni a második egyetemet. Nemrég lejárt a korábbi szerződésem és azóta munkát keresek…viszonylag sok állásra pályáztam meg,de kevésre hivnak meg bemutatkozni… nemrég elgondolkodtam arról,hogy talán nem a román állmpolgárság lehet e ennek a hátterében?!,milyen az általános nézőpont a románokról? nemsokára meglesz a magyar állampolgárságom is,ugy előnyben lehetek? vagyis jobbak volnának az esélyeim?! Ön biztosan jobban átlátja a helyzetet ezzel kapcsolatban ezért nagyon örülnék ha informálna erről.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,Valent.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Valent Ùr!
   Az Ön kérdése nem jogi kérdés. Ezért ezen az úton nem tudok kérdésére válaszolni. Magyar àllampolgárok a Román álampolgárokhoz hasonlitva jogilag elönyben vannak. Magyar állampolgárok már engedély nélkül dolgozhatnak, Román állampolgároknak még 2014-ig engedélyt kell kérniük ahoz, hogy pl. Németországban dolgozhasanak.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 22. Valent szerint:

  Még volna egy kérdésem.
  Ha,megvan a magyar állampolgárságom..akkor a hivataloknál..nyilvántartás,bank,stb… mindenhol megkellene változtassam,hogy magayr állampolgár vagyok…a hivataloknál kiállitott papiroknál mindenhol csak egy állampolgárság feltüntetésére van hely…ez azt jelenti,hogy egyszerüen azt kell mondjam,hogy változott az állampolgárságom?! és ezentul csak a magyart tüntessem fel?! ha esetleg mindkettő maradna..az gondolom szintén nem volna előnyös… vagy kötelező ezennel mindkettőt bejegyezni?
  Kicsit tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban is ezért megkérerem informáljon ezzel kapcsolatban is, ha valami konkrétabbat tud.
  Előre is köszönöm,
  Valent.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Valent Ùr!
   Ön a Magyar állampolgárság felvétele után igényelhet útlavelet és személyigazolványt. Legközelebb vagy a Magyar személyigazolványt mutatja fel, vagy a Románt. Ha valaki megkérdezi, hogy Ön milyen állampolgár, akkor vagy azt mondja, hogy Magyar vagy azt , hogy Román. A hivatalokban azt mondja, hogy változott az állampolgársága, és ezentúl Magyar, kérem változtattni.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 23. Antal Zoltán szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr.
  Három kollégámmal megelégelve a magyar közvetítő cég állandó kifizetési problémáit megegyeztünk a német céggel ahol dolgozunk hogy kötünk egy egy éves szerződést.
  Bejelentenek bennünket az egy évre január elsejétől.Azt tudjuk hogy szükség van az A1-es nyomtatványra és a minimál tb-t is fizetni fogjuk magunk után,mivel a német tb csak a betegség 15-ik napjától lép érvénybe addig önköltséges az ellátás így az eu kártya igénybevételével ezt a 15 napot is tudjuk majd finanszírozni de érdekelne hogy mi mást kell itthon elintéznünk.Szükséges e bármilyen más papír beszerzése,ezenkívül milyen iratokat vigyünk ki magunkkal?
  Segítségét előre is köszönöm
  Üdvözlettel:
  Antal Zoltán

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Zoltán Ùr!
   Önök mint egyéni vállalkozok kötnek szerzödést egy német céggel? Amenyiben Önök Magyar állampolgárok, nincsen szükség az A1-es nyomtatványra. Az A1-es nyomtatványra azoknak van szükségük, akiket egy Magyar cég kiküld Németországba, hogy ott dolgozanak. Az A1-es nyomtatvánnyal kapcsolatos kérdéseket, pl. a beteg biztosítási következményekröl az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ügyfélszolgálatain kérhet bővebb felvilágosítást. Amenyiben Önök mint egyéni vállalkozok mennek Németországba, a munka felvétele elött okvetlen be kell jelentkezniük az illetékes Ausländerbehördé-nél. (Az Auslánderbehörde az Einwohnermeldeamt egy része). Az a kérdés, hogy milyen papirokat kell vinniük magukal, attol füg, hogy milyen munkát vállalnak. Àltalában a személyi igazolvány elég munka vállalásra.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 24. Koleszár István szerint:

  Tisztelt Ügyvéd ur. Egyéni vállalkozó vagyok,mint szobafestő.tudnák vállalni német országban több munkát is,azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy hol kell bejelentkeznem és hogyan müködik ilyenkor a számlázás irhatok számlát mint magyar vállalkozó?Segitségét előre is köszönöm Üdvözlettel Koleszár István

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Koleszár Ùr!
   Önnek mint egyéni vállalkozonak be kell jelentenie a tevékenységét a Gewerbeamt-on. Egy adó számot kell kérnie a Finanzamt-nál. Ès a saját neve alatt számláz. Munka kezdés elött jelentkezen be az Einwohnermeldeamt-nál. Hogy ha van mesterlevele, okvetlenül hozza magával.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 25. stankovics antal szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Szeretnék segítséget kérni, júniusban kiváltottam a magánvállalkozóit, de azóta főállásban dolgozom egy magyar cégnél ausztriában villanyszerelőként. Januárban szeretnék öt kolegámmal önálló szerződést kötni egy osztrák céggel. Szeretnék érdeklődni, hogy ha januártól alkalmazni akarom az embereket a vállalkozásomba milyen papírokat kell elintéznem ,hogy baj nélkül tudjunk dolgozni. / A1 stb /
  Köszönettel
  Stankovics Antal

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Stankovics Ùr!
   A kérdését nem tudom megválaszolni. Èn Németországban dolgozom mint ügyvéd. Ausztiában mások a törvények mint Németországban.
   Üdvözlettel

 26. Bitterné Gyöngyi szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A fiam Erasmus ösztöndijjal tanul Bremában és szeretne dolgozni (már dolgozik)és TB igazolást kérnek tőle. Ez szükséges? Nem elég az EU kártya?
  Köszönöm!
  Bné Gyöngyi

 27. Attila Sebők szerint:

  Ügyvéd úr,
  előre is köszönöm a többiek nevében is a segítséget, sok hasznos információt olvastam. Az én kérdésem: a magyar kft-nek szeretnék egy telephelyet nyitni itt (önállót vagy nem önállót, ez a válaszától is függ), a cél az lenne, hogy itt kereskedhessek hivatalosan elsősorban egy webshopon keresztül, és német cégként jelenhessek meg, német számlát adva.
  A telephelyet be kell jelentenem a Gewerbeamtnál, de szükséges-e ehhez közjegyző, vagy elég a hivatalos fordítása a cégkivonatnak? Kell-e máshol is bejelenteni? Gondolom Mo-n az új telephelyet be kell. Lehet ez a telephely az a lakás, amiben lakunk itt Németországban? A kereskedelmi tevékenységhez tudtommal nem kell kamarai engedély, bár van német “Kaufmann” végzettséget igazoló Europass vizsgám.
  Segítségét előre is köszönöm!

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Sebök Ùr!
   Ahoz, hogy egy német cég jelenjen meg a számlán, egy önállo társaságot kell létre hozni. Ezt a társaságot a cégbíróságnál be kell jelentenie. Egy ilyen társaságot csak közjegyzö közremüködésével lehet alapítani. Ezt hívják selbständige Zweigniederlassungnak. Egy ilyen társaság a Magyar kft-töl független.
   A nem önálló társaság, unselbständige Niederlassung, nem állíthat ki számlat saját néven. Itt a Magyar kft-nek kell továbra számlát ki állítania a kft nevében. Az unselbständige Betriebsstätt-ét csak a Gewerbeamt-on kell bejelentenie. Ehez természetessen szükséges egy bejelentett telephely. A telephely lehet a lakása is. Különbözö okokból nem tudom ezt a kosztelációt ajánlani.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 28. Matics Zoltan szerint:

  Tisztelt Ugyved Ur!

  En nemetorszagban, azon belul is hamburgban dolgozom, epitoiparban.
  Jelenleg egy Holland munkaerokolcsonzo ceg alkalmazasaban egy Nemet ceghez vagyok kiadva.
  Viszont a nemet ceg at szeretne venni sajat dolgozojanak es azt mondtak, hogy jarjak utanna milyen papirokra van nekem szuksegem, szerezzem be ezeket es utanna semmi akadalya nincs.
  A segitseget kernem, hogy pontosan milyen dokumentumokat kell beszereznem es ezekhez hol es hogyan jutok hozza.
  Valaszat elore is koszonom!
  Tisztelettel
  Matics Zoltan

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Matics Ùr!
   Elöször nézze meg a szerzödését a holland partnerjával. Sokszor tiltott egy másik céggel szerzödni. Hogyha mint egyéni vállalkozó szerzödik egy német céggel, akkor a tevékenységét be kell jelentenie az illetékes Gewerbeamton. Hogyha mint munkavállaló szerzödik, akkor azokat a papirokat amelyeket a munkaadója követel. Nincsen jogilag különbség a Magyar és Német munkavállalók között.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 29. Bernadett Horvath szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  magyar szerződéssel mennyi az a maximális idő, amit Németországban lehet dolgozni, anélkül hogy ott is kellene adót fizetni? Ha van evvel kapcsolatban valami írásos dokumentum megköszönném, ha meg tudná mondani, hogy hol találom meg.
  Segítségét előre is köszönöm!

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Horváthné!
   Az adófizetésnek az alapja Németországban nem az óra-szám. Àltalában annak aki Németországban lakik és/vagy dolgozik, annak adót kell fizetnie. Az adómentes összeg 2012-ben egyedülállónak 8.004,00 €/év. Házaspároknál 16.009,00 €/év.

   § 1 (EStG) Steuerpflicht

   (1) 1Natürliche Personen, die im Inland einen Wohnsitz oder ihren gewöhnlichen Aufenthalt haben, sind unbeschränkt einkommensteuerpflichtig. 2Zum Inland im Sinne dieses Gesetzes gehört auch der der Bundesrepublik Deutschland zustehende Anteil am Festlandsockel, soweit dort Naturschätze des Meeresgrundes und des Meeresuntergrundes erforscht oder ausgebeutet werden oder dieser der Energieerzeugung unter Nutzung erneuerbarer Energien dient.

   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 30. Orosz Eszter szerint:

  Tisztelt Visnyei Úr!

  Adott egy magyar cég, amely bevétele nagy részét egy német cégtől kapja. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben Németországban szeretne a cég bankszámlát nyitni, milyen feltételeknek kell megfelelni, szükséges-e Németországban valamilyen módon regisztráltatni a céget?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Tosztelettel:

  Orosz Eszter

 31. Szilvia szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Van egy ismerősöm,aki német letelepedési engedéllyel rendelkezik- szerb állampolgár- Magyarországon szeretne tartózkodási engedélyt kérni, mint egy kft tagja. Milyen szabályok vonatkoznak rá?

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Szklenarné!
   A német letelepedési engedély csak Németország területére szól. Mivel az ismeröse Magyarországon szeretne letelepedni, ezért a Magyar elöirásokat és jogszabályokat kell figyelembe venni.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 32. Takács Attiláné szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Érdeklőknék,hogy egy most alapitott kft alvállalkozóként dolgozhat-e Németországban?Mert szeretnénk alapítani egy kft,mivel kaptunk egy ajánlatot a német cég részéről,hogy 5-6 fővel dolgozhatnánk alvállalkozóként náluk egy üzemben.Kétszemélyes lenne a cég én mint ügyvezető és tulajdonos a férjem a másik tulajdonos,de ő dolgozna is kint a cégünk alkalmazottaival (5-6 fő).Milyen fizetési kötelezettségek terhelnek Németországban egy ilyen kft,(Áfa,Adó,Társasági adó,stb?És ezek kb hány százalékok lennének,mert ezekkel nem vagyunk tisztába és nem tudjuk,hogy belevágjunk-e,mert nem szeretnénk belebukni.Azt sem tudjuk,hogy Németországban is kell könyvelőt fogadni,vagy elég a Magyar?
  Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel:Takácsné Márti.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Takács Attiláné!
   Egy Magyar kft dolgozhat Németországban alvállalkozóként. Az adó kötelezetségekkel kapcsolatossan pontos választ nem tudok adni. Amenyiben a Magyar kft Magyarországról számlázik, akkor a Magyar törvényeket kell figyelembe venni. Hogyha a Magyar cégnek Németországban van székhelye és mint önálló cég müködik, akkor Németországban kell adóznia. Amenyiben Németországban kell adóznia a cégnek, akkor ajánlatos a könyvelést is Németországban folytatni. Adót a bevétel után kell fizetni. A társulási adó (Körperschaftssteuer) kb. 15 %, az üzemi adó (Gewerbesteuer) kb. 25 % Münchenben, attól függöen, hogy melyik városban van a cég bejelentve. Ezek melett létezik a munkabér adó (Lohnsteuer) és a jövedelem adó (Einkommenssteuer).
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 33. Erzsebet szerint:

  Tisztelt Ugyved Ur ,
  Magyar Nemzetisegu , Romaniai allampolgar vagyok , lassan 6 honapja dolgozom hivatalosan bejelentve es adotfizetve Nemetorszagban , az elmult napokban a munkahelyen mindenkit ellenorizet a rendorseg es munkaengedely hianyaban engem le allitottak a munkabol egesszen addig amig ennek a beszerzese megtortenik;
  A kerdesem az lenne , hogy jogosult vagyok e barmilyen fizetesre a munkaltatotol (jelenleg nem dolgozom ) a munkaengedely beszerzeseig ?
  Elore is koszonom valaszat
  udvozlettel
  Erzsebet

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Elirusztné!
   A kérdését nem lehet információk hiánya miatt teljeskörüen megválaszolni. Engedély nélkül Ön nem is dolgozhatott volna.

   § 404 II Nr. 4 SGB III (Ordnungswidrigkeit)
   § 95 Ia AufenthG (Straftat)

   Mind a munkavállaló mind a munkaadó ellen büntetö jogi eljárast indithatnak, hogyha munkaengedély nélkül dolgozik egy Román munkavállaló Németországban. Elsö sorban a munkavállalónak kell beszereznie a munkavállalási engedélyt. De ugyan úgy a munkaadót is felelöségre vonhatják.
   Önnek okosan kell most eljárnia. Okvetlen ajánlom egy ügyvéd megkeresését.

   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 34. M.Sándor szerint:

  Tisztelt Ügyvéd úr.
  Érdeklődni szeretnék ,hogy Magyarországon kiváltott egyéni vállalkozói engedéllyel lehetek e alvállalkozója egy németországi cégnek(G.B.R)Továbbá milyen adókötelezettségeim lennének a
  magyar állammal szemben .?
  Egyéni vállalkozó igényelhet e A1-es munkavállalói engedélyt ,ha igen hol?
  Köszönettel M Sándor

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Ùram!
   Ön mint egyéni vállalkozó probléma nélkül dolgozhat egy német gbr-nek mint alvállalkozó. Magyar adóval kapcsolatos kérdésekre nem tudok válaszolni mert Németországban tevénykedem. Hogy Önnek Magyarországon vagy Németországban kell adót fizetnie, az az együtt müködés formájától függ.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 35. Pintér Timea szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Párom Németországba menne dolgozni,szeretnénk utána menni!2 gyermekem van,3éves a nagyobb 7hónapos a kicsi!Milyen papirok szükségesek nekik a kimenetelhez?Valamilyen jutattást kapok igy hogy nem ott születtek?Hogy müködik ez?A nagyobbik fiam nem a páromtól van,az apja megakadályozhatja a kijutásunkat ugy hogy 3éves koráig nem látogatta és a gyerektartásért is a végrahajtó segitségét kellett kérni?
  Ha mostani párommal összeházasodnánk könnyebb lenne a helyzet megoldása?Albérletben kalnánk bejelentett tartózkodási hellyel.
  És még egy kérdés Yorki kutyámnak milyen papirokra van szüksége?
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Tisztelettel:Timea

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Pintérné!
   Egy útlevelen vagy szmélyi igazolványon kívül nem kell a gyerekeknek más papir. Gyermekjuttatást az követelhet aki bejelentetten Németországban lakik. A juttatást a családi kasszáknál kell kérni abban a városban ahol letelepedtek. A kérdését az apával kapcsolatossan nem lehet megválaszolni további információ hiányában. Családi jogtanácsot nem adok, mert nem tartozik a tevékenység körömbe.
   A kutyával kapcsolatossan:
   A kutyának szüksége van egy EU-házi-állat-igazolványra (EU-Heimtierausweis)
   Az állatot egy chippel kell el látni ( = Transponder ), amelyik az igazolványban fel van tüntetve. Amenyiben az állat 2011.07.03 elött született, akor egy tetoválás is megfelel.
   Az állatnak szüksége van egy érvényes veszettség elleni oltásra, amelyiknek minimum 21 napja érvényesnek kell lennie, de nem régebbinek mint 12 hónap.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 36. Krajcsik Izidor szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  A párommal a Vajdaságban élünk.Tervezzük elindítani a magyar állampolgárság megszerzését is.Ha a magyar állampolgárság meglesz és ezzel a személyi igazolvány és útlevél,akkor akadálymentesen tudunk mi is munkát vállalni Németországban?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Izidor

 37. Demeter Rozalia szerint:

  Tisztelt Ugyved Ur!
  Nemetorszagban szeretnek dolgozni , mint magan ovono egy csaladnal. Az uj torveny szerint az egyetemmel rendelkezo roman allampolgaroknak nem szukseges munkaengedely , ha sajat szakmajukban keresnek allast. En diplomaval rendelkezo ovono vagyok. A kerdesem az lenne hogy ervenyes-e a torveny az en helyzetemben vagy csak akkor lenne ,ha nemet ovodaban dolgoznek?
  Koszonom valaszat!
  Udvozlettel, Rozalia!

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Demeterné!
   Az az elöírás amire Ön hivatkozik, nem létezik. Román állampolgároknak mindig kell munkavállalási engedély! Ami 2012.01.01 ben megváltozott, az hogy Román egyetemi végzetségü embereknél nincsen már az úgy nevezett “Vorrangprüfung”. Ez azt jelenti, hogy nem nézi meg a Munkaadoi Hivatal (Arbeitsagentur), hogy létezig-e arra a szabad munkára amire pl. Ön pályázik egy hasonló Német munkavállaló.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 38. B. István szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Ha németországban dolgozom mint magánvállakozó (selbständig).
  De csak egy bizonyos cégnek dolgozom és csak onnan van jövedelmem, ez már hamis vállakozásnak (Scheinselbstständigkeit) számit? És milyen módon lehet ezt kikerülni?

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Ùram!
   A Scheinselbständigkeit-ot mindig a megkötött szerzödés alapján és a valódi munkavégzés keretei szerint bírálják. Scheinselbständigkeit azt jelenti, hogy valaki mint magánzó dolgozik, de valóban a munka végzése úgy tünik, mint ha munkavállaló lenne. A beosztott munkavállalásnak egy fö tényezöje van. Az úgy nevezett Weisungsbebundenheit. Tehát az, hogy a munkaadója mondja meg, hogy mikor, hol és mit dolgozik. Ehez hoza jönn, hogy a munkaadója bármikor utasítást adhat arra hogy hogyan végezze a munkáját. Pld. egy Selbständige-villanyszerelönek nem mondhatja meg a megbízója, hogy mikor kezdje a munkát, mivel kezdje a munkát és milyen lépésekben folytassa a munkát. Csak az a tényezö, hogy Ön egy megbízonak dolgozik, nem alapozza meg azt a gyanút, hogy Ön Scheinselbständigkeit-ban dolgozik.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 39. Székely Zoltán szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Érdeklődi szeretnék, hogy egyéni válalkozóként mikép lehet munkát vállalni Németországba?
  Tájékoztatását előre is köszönöm.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Székely Ùr!
   Magyar egyéni vállalkozó bármilyen munkát folytathat Németországban. Kivételek vannak akkor, hogy ha egy bizonyos tevékenységre külön engedélyre van szükség. Egyéni vállalkozónak egy szerzödést kell kötnie a Német partnerrel. Àltalában szükséges egy német bankszámla, de nem kötelezö.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 40. Lang Ferenc szerint:

  Tisztelt Ügyvédúr! A sok fontos információt köszönjük olvasótársaimmal együtt.Kérdésemre ha mielőbb tudna válaszolni azt megköszönöm .Egy KFT-ben hárman vagyunk tulajdonosok,de két ember ebből alkalmazotti jogviszonyban áll.Németországban szeretnénk építőipari munkát vállalni ,magánembernél ,családi ház befejezésérő volna szó.A hivatalos munkavállaláshoz mik a feltételek:pl.bejelentett lakás kell-e,fizeési kötelezettségek, és adózási módok ,bejelentési kötelezettségek.Magyarországon is adózunk +Németországban is?Ha igen milyen feltételekkel. Válaszát előre is köszönöm!

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Lang Ùr!
   A kérdésére nem lehet teljeskörben válaszolni ezen a blog-on keresztül. Amenyiben a kft vállalja a munkát, és Németországba jönnek dolgozni, akkor nem kell az embereknek bejelentett lakás, mert csak egy projekten dolgoznak. Megszállhatnak egy hotelben is. Önöknek Magyarországon kell kérniük az E 101-es kiküldetési engedélyt. Ebben az esetben ezt az engedélyt a német munkaadónak kell adni, aki továbbítja a német Adóhivatal felé. Magyarországon kérniük kell az Adóhivataltól egy adó alól felmentési engedélyt (Freistellungsbescheinigung). Ebben az esetben Önök a számlájukat forgalmi adó nélkül állítják ki, § 13 b UStG (forgalmi adóra szóló törvény). A német munkaadólya a munkabérüknek egy bizonyos százalékát (kb. 15 %) nem Önöknek fizeti ki, hanem a német Adóhivatalnak, ezzel a német állam felé biztosítja a jövedelmi adót (§ 48 b EStG, jövedelmi adóra szóló törvény).
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 41. M.Péter szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy KFT ügyvezetőjeként német cégnek dolgoztunk vállalkozói szerződéssel Magyarországon alvállalkozók bevonásával. Most ismét megkerestek, de most Németországban lenne a munkavégzés . Szeretném ismét bevonni az alvállalkozót, amely Szlovákiában van bejegyezve, magyar tulajdonossal. Elég, ha vállalkozói szerződést kötök a megrendelővel német nyelven, az alvállalkozóval magyarul ( a németországi munkavégzés szerepelne benn, esetleg ez is lefordítva németre)? Van-e valamilyen bejelentési kötelezettség a munkavégzés helyszínén, engedélyek beszerzése szükséges – e? Mivel nem a saját alkalmazottam megy kiküldetésbe, kinek, milyen biztosítást szükséges kötni? Válaszát köszönöm.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Magashegyi Ùr!
   A Szlovák alvállalkozóval köthet magyar nyelven szerzödést. Az a lényeg, hogy a Szlovák alvállalkozó azokat a feltételeket teljesítse amiket a Magyar cégének teljesítenie kell a német céggel szemben. Szlovák cégeknek nem kell engedély munkavállalásra. Kérdés, hogy a szlovák cég maga megy Németországba, vagy csak embereket küld ki? Hogyha embereket köld ki a szlovák cék akkor Szlovákiában kell engedélyt kérni, hasonló az E 101-es engedélyhez Magyarországon. Sajnos nem ismerem a szlovák elöírásokat. Biztosítást a Magyar cégnek kell kötnie, mert egy Német céggel szerzödött, a szlovák cégnek szintén biztosítást kell kötnie, mert az Ön cégével szerzödött.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

   • Tibor szerint:

    Tisztelt Ugyvedur.
    En Nemetorszagba terevezek munkat valalni, es sok helyen ahol munkat kinalnak mindenhol a munkakozvetitok (VERMITTLUNGSAGENTUR) kerik a (VERMITTLUNGSGUTSCHEIN-t) mivel meg nincs nemet lakcimem hogyan lehet azt nekunk kivaltani? Vagy van e egyaltalan szukseg ra?

   • Visnyei Attila szerint:

    Tisztelt Ùram!
    Vermittlungsgutschein-t csak az igényelhet, aki legalább hat hétig mint munkanélküli be van jelentve. Ahoz, hogy munkanélkülinek nyílván tartsák, ahoz be kell jelenteni egy lakcímet Németországban.
    Üdvözlettel
    Visnyei Attila

 42. Meggyes Nikoletta szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Egy németországi cég itt, Magyarországon dolgozik egy projekten. Eddig még nem alkalmaztak magyarországi munkavállalókat, de most magyar munkaerőre lenne szükségük. Voltam náluk állásinterjún, de nem tudták megmondani, hogy mi szükséges ahhoz, hogy fel tudjanak venni. Nincs magyarországi képviseletük, ők kiküldetésben vannak itt. Azt ígérték utánajárnak és jelentkeznek, de szeretnék képben lenni. Mivel már éltem korábban Németországban van érvényes munkavállalási engedélyem, és az Ausländerbehördénél is regisztrálva vagyok. Jelenleg Magyarországon élek, csak magyarországi lakcímem van. Az elvégzendő munka az év 365 napjában Magyarországon lenne. Lehetőség szerint nem szándékozok Németországban lakcímet bejelenteni, viszont nem tudom, hogy van-e lehetőségem arra, hogy németországi szerződéssel kiküldetésben dolgozzak Magyarországon?
  Üdvözlettel:
  Meggyes Nikoletta

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Meggyesné!
   Probléma nélkül dolgozhat egy német cégnek Magyarországon, akkor is, hogyha kiküldetésben dolgozik Magyarországon.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 43. Muzsi Levente szerint:

  Tisztelt Ugyved Ur,

  A kovetkezo nagyon fontos kerdessel szeretnek onhoz fordulni. Mint Nemetorszagban tanulo egyetemistanak,jogom van e egy KFT alapitasara? Es ha igen ehhez milyen papirmunka szukseges?Mar ket eve tanulok Stuttgartban, es ez az otlet lassan fel eve nem hagy nyugton,szoval gondoltam nekikezdek. A lenyeg az,hogy nincs sok tapasztalatom engedelyek megszerzesevel,illetve barmilyen jellegu ceg alapitasaval. Ugy gondoltam itt el lehet kezdeni a kutatast. Pillanatnyilag nincs magyar allampolgarsagom mivel erdelyi vagyok ,viszont eliditottam az eljarast ennk megszerzesehez.

  Elore is koszonom a valaszt.

  Levente

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Muzsi Ùr!
   Kérem olvassa el a honlapomon a GmbH alapítással kapcsolatos dokumentumot: http://www.ra-visnyei.de (Tevékenységünk – Németországi cégalapítás – GmbH alapítás). Cégalapításban segíteni tudunk. Nem gond, hogy Román állampolgár. Kérem keressen meg telefonon vagy személyesen az irodámban.
   üdvözlettel
   Visnyei Attila

 44. Juhász Vivien szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  A párom az édesapám és én mennénk Németországba dolgozni,párom édesanyja és testvére már kinn vannak ennél a cégnél ami egy magyar cég. Tőlünk azt kérték, hogy legyen egy hónapos munkaviszonyunk! viszont a párom és én még fiatalok vagyunk az iskolát most fejezzük be, ez az első szakmánk tehát még nem nagyon dolgoztunk. csak mint diákok, de úgy már huzamosabb ideje, illetve a nyáron idénymunkákban.de ott alkalmi munkavállalóként. és ezt nem fogadják el. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mit tudnánk tenni, illetve hogy ez mért lehet szükséges a cégnek! válaszát előre is köszönjük!
  Tisztelettel: Juhász Vivien

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Juhászné!
   Gondolom, hogy Ön az E101-es eljáráson keresztül megy Németországba. Ahoz, hogy a magyar munkaadója kiküldhesse Németországba, szükséges, hogy minimum egy hónapja már dolgozott mint bejelentett munkavállaló, különben nem küldheti a magyar munkaadója Németországba.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 45. G.Árpád szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Magyar kft alkalmazottjaként német országban dolgozom.Az lenne a kérdésem hogy melyik ország munkatörvény könyve vonatkozik rám,és meg kell-e kapni a német minimálbért.
  Előre is köszönöm.Tisztelettel: G.Árpád

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Uram!
   Gondolom, hogy a magyar jogszabájok vonatkoznak Önre mivel magyar szerzödéssel dolgozik mint egy magyar munkavállaló. A dolog akkor változik, hogy ha a szerzödésében ki van tüzve, hogy a német jogszabájok alkalmazandók, vagy ha munkaerö kölcsönzésen keresztül került Németországba.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 46. Boda Mária szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!
  Kérdésem a Német munkavállalással kapcsolatos. Magyar cég magyar szerződéssel és munkaszerződést kiegészítő megállapodás külföldi Németországi kiküldetés idejére címszóval dolgoztatta. Magyar vagy német munkabár vonatkozikrá? Külföldi napidíj jár -e neki és mennyi ? Mi a német kiküldetési törvény amit be kell tartania a Magyar munkáltatónak ha Német országban dolgoztat?

  Köszönettel B.Mária

 47. Albert Szabolcs szerint:

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Én erdélyi vagyok, és Német országban szeretnék dolgozni, nemrég kaptam meg a magyar állampolgárságot de még nincs útlevelem. Azt szeretném kérdezni hogy az oklevéllel és a lakcím kártyával lehet munkát vállalni ?
  Előre is köszönöm. Tisztelettel A Szabolcs.

  • Visnyei Attila szerint:

   Tisztelt Szabolcs Ùr!
   Mivel már megkapta az oklevelet, ezért Ön már Magyar Àllampolgárnak számit minden hozzájáró joggal. Az oklevél kimutatja, hogy Ön Magyar Àllampolgár.
   Üdvözlettel
   Visnyei Attila

 48. Visnyei Attila szerint:

  Tisztelt Orsolya!
  Valóban van arra lehetöség, hogy egy nyelvtanfolyamatra járjon. Ehez kérem hívja fel az illetékes Arbeitsagnetur-t abban a városban, ahol be van jelentve.
  Lakbér támogatást az illetékes Sozialamt-nál kell kérni. Ehez ott megmondják, hogy milyen dokumentokat kell beszerezni.
  Segélyt Németországban csak olyan emberek kapnak, akik be vannak jelentve egy lakcímre.
  Üdvözlettel
  Visnyei Attila

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s